Belgian expansionism and the making of Egyptology, 1830-1952

Lecture Marleen De Meyer "Jean Capart in Amerika: Avonturen van een Belgisch Egyptoloog over zee tijdens het interbellum"

capart

On Wednesday December 11, 2019, P&P-member dr. Marleen De Meyer will give a lecture (in Dutch) at KU Leuven. This event is organised by Ex Oriente Lux Leuven and Egyptologica Vlaanderen. This lecture will be repeated in Gent on December 12 at Atheneum Wispelberg, Wispelbergstraat 1, 9000 Gent. For more info, see https://www.egyptologica-vlaanderen.be/lezingen

Location
KU Leuven, Mgr. Sencie-Instituut MSI 01.28, Erasmusplein 2, 3000 Leuven

Abstract
"Jean Capart in Amerika: Avonturen van een Belgisch Egyptoloog over zee tijdens het interbellum"

Jean Capart (1877-1947) staat algemeen bekend als de grondlegger van de Egyptologie in België, maar dat hij naast een volledige carrière in het Jubelparkmuseum in Brussel ook jarenlang in de Verenigde Staten actief was, is minder geweten. Op uitnodiging van de Commission for Relief in Belgium Educational Foundation toerde Capart in 1924-25 als gastprofessor door de VS en gaf hij lezingen in het hele land. De contacten die hij tijdens deze en andere bezoeken in de jaren ‘20 legde, droegen bij tot zijn benoeming in 1932 als advisory curator van het Egyptische Departement in het Brooklyn Museum. Hij zou deze functie bijna tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bekleden en jaarlijks zijn tijd verdelen tussen Brussel en Brooklyn. Tijdens deze jaren bouwde hij de Egyptische collectie van het Brooklyn Museum voornamelijk op met objecten die hij via de Britse Egypt Exploration Society verkreeg, en een tijdlang was Brooklyn zelfs de belangrijkste geldschieter van de opgravingen in Amarna. Op basis van archiefonderzoek uitgevoerd in het kader van het EOS-project "Pyramids & Progress. Belgian Expansionism and the Making of Egyptology, 1830-1952" verkent deze lezing de Amerikaanse carrière van Capart.

3 Dec 2019 (12:24)